Hoe werkt Roundup

Iedere tuinbezitter op de hele wereld ervaart het als een crime: dat onkruid wat altijd maar weer in je tuin te zien is. Hoe je ook je best doet om er vanaf te komen, het blijft altijd een probleem. Daarom zijn er in de loop van de tijd verschillende methoden en middelen ontwikkeld om onkruid te bestrijden. Hierbij kun je denken aan eeuwenoude methoden, zoals onkruid trekken en bestrijden met zout of azijn. Maar er zijn ook andere middelen uitgevonden om het onkruid efficiënter uit te roeien. Om onkruid te bestrijden wordt er in Nederland, maar ook over de hele wereld, veel gebruik gemaakt van Roundup, zowel in de landbouwsector als voor privégebruik om het huis. Het is een middel wat zijn sporen heeft verdiend en wat algemeen bekend is. Iedereen heeft er weleens van gehoord en veel mensen hebben het zelf ook gebruikt. Maar wat voor middel is het eigenlijk? Hoe is het gemaakt en hoe werkt het?

Het ontstaan van Roundup

Het middel Roundup is gemaakt door het bedrijf Monsanto in Amerika. Zij hadden een onderzoeker in dienst genaamd John Franz. Hij was na veel onderzoek in staat om in 1970 een molecuul te maken dat glyfosaat werd genoemd. Door dit glyfosaat te gebruiken in middelen bleek dat dit een heel goed onkruidbestrijdingsmiddel was. En zo werd Roundup geboren. Het grote voordeel van dit middel was dat het afbreekt in de grond, en er niets van achter blijft. Een ander voordeel was dat dit middel altijd werkte, terwijl andere middelen in die tijd dat niet altijd deden. In de eerste jaren werden er heel veel proeven gedaan met Roundup, totdat het in 1974 werd gelanceerd. Roundup werd al snel heel populair en ging de hele wereld over. In 1977 werd het voor het eerst op de Nederlandse markt gebracht. Zoals overal werd het eerst alleen in de landbouwsector toegepast. Maar omdat het daar zo’n goed middel bleek, werd er ook gewerkt aan producten voor privégebruik. In 1985 werd er Roundup in de handel gebracht voor onkruidbestrijding in en om het huis. Monsanto bleef door ontwikkelen en zo kwamen er steeds meer producten. De eerste producten waren speciaal tegen meerjarig onkruid, maar later werden er ook producten ontwikkeld tegen eenjarig onkruid.

De werking van Roundup

Hoe kun je Roundup nu het beste gebruiken in je eigen tuin? Het is de bedoeling dat je de Roundup aanbrengt op de bladeren van het onkruid. Dit kan met een sprayer of een drukspuit. Daarnaast is er ook een gel, die je met een klik op de knop aanbrengt. Als de Roundup op de bladeren is aangebracht, wordt het door de bladeren geabsorbeerd en komt zo terecht in de sapstromen van het onkruidplantje. Deze sapstromen brengen het gif door het hele plantje, tot diep in de wortels en zelfs in de uitlopers. Op deze manier wordt echt alles van het plantje gedood en zo kun je het grondig aanpakken. Als de Roundup uiteindelijk in contact komt met de bodem, verliest het zijn werkzaamheid en wordt het netjes afgebroken. Er blijft dus niets meer van het middel over. Hierdoor kun je een week nadat je Roundup hebt gebruikt alweer nieuwe plantjes planten of zaaien.

Als de bladeren na het gebruik van Roundup weer zijn opgedroogd, is het niet meer gevaarlijk. Kinderen of huisdieren kunnen dan gewoon weer naar buiten, zonder te hoeven opletten om het onkruid niet aan te raken.

Als je Roundup aanbrengt, moet je goed opletten voor de beplanting of het gazon. Als de Roundup komt op de plantjes die je wel wilt houden, gaan ze toch dood. Daarom moet je ervoor zorgen dat de Roundup alleen op het onkruid terecht komt.

Wat als onkruid lijkt te blijven?

Sommige soorten onkruid zijn erg hardnekkig. Bij dit onkruid duurt het soms wat langer voordat er resultaten te zien zijn. Omdat Roundup van binnenuit werkt, is dit nog niet meteen te zien aan de buitenkant. Een plantje kan er nog heel gezond en sterk uitzien, terwijl het aan de binnenkant al bezig is dood te gaan. Vooral bij sterke soorten onkruid kan het wat langer duren voordat je ook aan de buitenkant ziet dat het plantje doodgaat. Meestal duurt het twee weken, bij erg sterk onkruid kan het zo’n vier weken duren. Dit is ook een beetje afhankelijk van het jaargetijde en het weer.

Soms gebeurt het dat het onkruid weer terugkomt ondanks het gebruik van Roundup. Dit kan gebeuren bij onkruid met hele diepe wortels. Deze plantjes hebben vaak wat meer bestrijding nodig. Als je dan het onkruid nog een keer behandeld met Roundup en dan wat meer gebruikt, werkt het eigenlijk altijd wel. Er zijn ook planten die zo hardnekkig zijn dat ze een aanpak van meerdere jaren vragen. Als je bijvoorbeeld klimop of heermoes wilt kwijtraken, dan kun je het beste een speciaal schema aanhouden om de planten te bestrijden. Als je dan twee tot drie jaar de planten op bepaalde dagen bestrijdt, kun je het uiteindelijk helemaal kwijtraken.

Een schitterende tuin

Het is de droom van iedere tuinbezitter: een prachtige tuin, waar je genietend van de rust en de kleurenpracht doorheen kunt wandelen. Door gebruik te maken van de verschillende producten van Roundup kan dit ook voor jou werkelijkheid worden. Zoals je hebt kunnen lezen is het vrij eenvoudig om dit middel te gebruiken. Zodra je ziet dat er onkruid boven komt in je tuin, kun je even snel je kant-en-klare sprayer pakken of de gel snel aanbrengen en al snel is je tuin weer onkruidvrij. Op deze manier is het steeds goed toeven in je tuin en kun je met gepaste trots al je familie en vrienden ontvangen in de tuin. En wanneer er toch weer een onkruidplantje zijn kopje uitsteekt boven het maaiveld, kun je snel en makkelijk weer naar je flesje Roundup grijpen. Het is de ideale manier om je tuin onkruidvrij te maken en te houden. En dat is dan ook de reden dat de producten van Roundup geliefd zijn en veel worden verkocht over de hele wereld.